Barcelona'92

Drets de televisió

Els drets de televisió van ser una de les principals fonts de finançament de la XXV Olimpíada, juntament amb el patrocini. Amb aquest objectiu, el COOB’92 es va encarregar de garantir la correcta distribució del senyal internacional a totes les cadenes compradores dels drets, així com d’abastir la infraestructura necessària per als professionals encarregats de la cobertura comunicativa dels Jocs. El contracte signat a Lausana especificava que el primer 20% dels ingressos s’havien d’abonar en efectiu i les aportacions en serveis anirien destinades al RTO’92, l’òrgan que es va encarregar de produir el senyal internacional durant els Jocs Olímpics de Barcelona’92.El CIO i el COOB’92 van negociar els contractes per un costat, i les cadenes i associacions per un altre. Finalment la xifra obtinguda va ser de 635 milions de dòlars, més de 200 milions de dòlars superior a la de la XXIV Olimpíada. Gairebé dos terços dels ingressos (63%) es van obtenir en el mercat dels EUA. En aquest cas va ser la NBC qui es va endur els drets d’emissió per 401 milions de dòlars, i pel que fa a Europa va ser la Unió Europea de Radiodifusió (UER) amb 90 milions. En el cas de Japó, fou a través del BOJP, un pool creat pels Jocs de Seül amb d’altres cadenes asiàtiques qui s’endugué els drets televisius amb una oferta de 62,5 milions.

Multimèdia


Material multimedia encara no disponible.

Documents de referència

Television in the Olympics
Miquel de Moragas; Nancy K. Rivenburgh; James F. Larson
1995
Moragas Spa, Miquel de.; Nancy K. Rivenburgh, James F. Larson (1995) : Television in the Olympics. London [etc.] : John Libbey. 0861965388
[ Enllaç ]
Marketing matters
Comitè Olímpic Internacional
1993
IOC (1993): Marketing matters. Lausanne: IOC
[ Com consultar ]
Disponible a:

CEO-UAB: Per consultar el document, hauries de posar-te en contacte per correu electrònic per concertar una cita.

IOC Olympic Marketing Press Dossier
Comitè Olímpic Internacional
1992
IOC (1992): IOC Olympic Marketing Press Dossier. Lausanne: IOC
[ Com consultar ]
Disponible a:

CEO-UAB: Per consultar el document, hauries de posar-te en contacte per correu electrònic per concertar una cita.

FBO: Per consultar el document, hauries de posar-te en contacte per correu electrònic per concertar una cita.

Memòria oficial dels Jocs de la XXVa Olimpíada: Barcelona 1992. Vol. 2. Els mitjans
COOB'92
1992
COOB'92 (1992): “La organización: la preparación de los Juegos” a Memòria oficial dels Jocs de la XXVa Olimpíada : Barcelona 1992. Barcelona: COOB'92, pàg. 53-77.
[ Enllaç ]


A l’Arxiu Municipal Contemporani es conserva la documentació administrativa i de gestió generada pel Comitè Olímpic Organitzador Barcelona’92, SA (COOB’92), i també la generada pel Holding Olímpic SA (HOLSA) i les empreses representades: Anella Olímpica de Montjüic SA (AOMSA), Vila Olímpica SA (VOSA) i l’Institut Municipal de Promoció Urbanística SA (IMPUSA).
Més sobre aquest fons.


Si voleu veure tots els materials bibliogràfiques que disposem sobre aquest tema, pots consultar el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya o bé posat en contacte amb nosaltres per correu electrònic.