Barcelona'92

Identitat catalana

La XXVa Olimpíada de Barcelona’92 és considerada un període històric de projecció mundial de Catalunya a partir de la seva capital. L’expressió de la identitat catalana durant els Jocs es va veure en molts aspectes, començant per la presència del català com a idioma olímpic en un lloc preferent al costat del castellà, el francès i l’anglès. La llengua catalana es va utilitzar en les senyalitzacions de tots els accessos a recintes i serveis, així com en els documents i parlaments públics de tots els actes oficials de la XXVa Olimpíada. La identitat catalana es va projectar tant corporativament a través d’elements com el trencadís modernista dins la imatge gràfica de banderoles i murals, com espontàniament per part de la ciutadania amb la instal·lació massiva de banderes catalanes (senyeres) als balcons dels habitatges de la ciutat, actitud pròpia de les festivitats nacionals de Catalunya. La potencialitat turística dels Jocs també va donar força a la promoció de la gastronomia i el patrimoni històric del país.

Segons John Hargreaves (2000) els Jocs de Barcelona’92 també van servir d’exaltació de sentiments nacionalistes, tal i com acostuma a passar en totes les seves edicions, però amb la particularitat de que en el cas de Barcelona’92 l’exaltació nacional de la gent va girar al voltant de la cultura catalana, i la identitat espanyola es va promoure més en el pla institucional de les cerimònies i els actes oficials.

Multimèdia


Documents de referència

Olympic Games as showcase
Sandra Ann Harris
2010
Harris, Sandra Ann (1992): Olympic Games as showcase. Barcelona: Centre d’Estudis Olímpics (CEO-UAB).
[ Enllaç ]
Freedom for Catalonia?: Catalan nationalism, Spanish identity and the Barcelona Olympic Games
John Hargreaves
2000
Hargreaves, John (2000): Freedom for Catalonia?: Catalan nationalism, Spanish identity and the Barcelona Olympic Games. Cambridge [etc.] : Cambridge University Press.
[ Com consultar ]
Disponible a:

CEO-UAB: Per consultar el document, hauries de posar-te en contacte per correu electrònic per concertar una cita.

Nacionalisme i Jocs Olímpics del 1992
Joan Crexell
1994
Crexell, Joan (1994): Nacionalisme i Jocs Olímpics del 1992. Barcelona: Columna.
[ Com consultar ]
Disponible a:

CEO-UAB: Per consultar el document, hauries de posar-te en contacte per correu electrònic per concertar una cita.A l’Arxiu Municipal Contemporani es conserva la documentació administrativa i de gestió generada pel Comitè Olímpic Organitzador Barcelona’92, SA (COOB’92), i també la generada pel Holding Olímpic SA (HOLSA) i les empreses representades: Anella Olímpica de Montjüic SA (AOMSA), Vila Olímpica SA (VOSA) i l’Institut Municipal de Promoció Urbanística SA (IMPUSA).
Més sobre aquest fons.


Si voleu veure tots els materials bibliogràfiques que disposem sobre aquest tema, pots consultar el Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya o bé posat en contacte amb nosaltres per correu electrònic.